Aprašymas
Švelnaus lyg sviestas skonio, ypatingo kvapo, silpnai sūdytos silkės „Matjes” tapatinamos su jaunomis ir nekaltomis undinėlėmis. Kodėl? Kaip Šveicarijoje šlovinami sūriai ir šokoladas, Amerikoje – kalakutai, taip Olandijoje daugelį amžių garbinamos „Matjes” silkės. Matjes – tai jauna, „nekalta” silkė, gaudoma Šiaurės jūroje.
Ji sužvejojama pirmaisiais savo gyvenimo metais, kai dar nėra išsivystę nei ikrai, nei pieniai. Šios žuvelės dar belytės, jaunos ir nesubrendusios. Matjes silkė – ypač riebi, paprastai ją sudaro net apie 23 proc. riebalų, tai puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Vėliau, silkei bręstant, šis riebumas mažėja – mums įprasta silkė, paprastai sugaunama 2-aisiais ar 3-iaisiais savo gyvenimo metais, teturi apie 15 proc. riebalų.
Matjes silkė šviežia, nė karto prieš tai nešaldyta, nėra pardavinėjama. Vos sugauta ji užpilama jūros vandens sūrumo sūrymu ir užšaldoma – tą būtina daryti, kad žūtų įvairios bakterijos.
Receptai su Matjes silke:
Matjes silkės Foršmak
Matjes silkė mayer citrinų marinate
Traški Matjes silkė