Aprašymas
Juodasis paltusas (Reinhardtius hippoglossoides) yra labai vertinamas dėl sniego baltumo mėsos, subtilios ir minkštos tekstūros. Šią žuvį lengva gaminti, ji žinoma dėl subtilaus skonio ir itin gausių omega-3 riebalų rūgščių, todėl tai labai paklausus delikatesas.
Juodasis paltusas sužvejojamas Šiaurės Atlante ir Arkties vandenyne, nuo Kanados vakaruose iki Norvegijos rytuose. Šios žuvies viršutinė pusė yra tamsi, o pilvas šviesesnis. Ji turi aštrių dantų rinkinį, skirtą sumedžioti savo grobį, pavyzdžiui, krevetes, krilius, stintas ir ešerius. Taip pat žinoma, kad juodasis paltusas medžioja Atlanto menkes, grenadierius ar kalmarus. Paltusas gyvena netoli dugno ir mėgsta 200–2000 metrų gylį, kur vandens temperatūra nesiekia 4°C.
Juodasis paltusas jau šimtmečius buvo Grenlandijos delikatesas, tačiau dėl rimtos priežasties jis taip pat išpopuliarėjo visame pasaulyje. Šią žuvį lengva gaminti, beveik neįmanoma perkepti ir tinka daugeliui patiekalų. Dėl to juodasis paltusas yra lengvai įtraukiamas į žuvį mėgstančių žmonių meniu.
Minkštimo tekstūra yra minkšta ir švelni, ryškiai balta išvaizda tiek virta, tiek žalia. Kalbant apie skonį, juodasis paltusas siūlo saldų ir švelnų umami potyrį. Dažniausiai šiai žuviai užteks tik žiupsnelio druskos ir pipirų, kurie paryškins ir taip puikų žuvies skonį.
Kalbant apie mitybą, juodasis paltusas turi daug sveikų riebalų ir omega-3 riebalų rūgščių, taip pat yra geras vitamino D, fosforo ir seleno šaltinis.